Förlorarnas Historia - Katolskt liv

Förlorarnas Historia - Katolskt liv

Antalst

209 kr

inkl. moms

Beskrivning

I Förlorarnas historia får vi ta del av ett nästan helt negligerat avsnitt ur den svenska historien - katolikernas situation under reformationsförloppet. Med hjälp av brev och dokument, varav några presenteras här för första gången, belyses perioden på ett nytt och spännande sätt.

Vi stiftar bekantskap med en färgstark skara: den fördrivne franciskanbrodern Jacob som blir missionär i Mexico, abbedissan Karin Bengtsdotter Gylta i Vadstena, jesuiten Heinrich Schacht som tar sin in i landet utklädd till råttfälleförsäljare, studenten Erik Persson som döms till döden för sina katolska sympatiers skull, kung Eriks frilla, Karin Månsdotter som stödde klosterlivet ekonomiskt, historikern Johannes Messenius som dömdes till livstids fängelse på Kajaneborgs fästning.

Vi får ta del av argumenten i den debatt som av båda sidor framförs med polemisk skärpa, brinnande övertygelse och ofta humor. Författaren hävdar att, om man inte tar hänsyn till förlorarnas villkor blir historieskrivningen ett illusionsnummer. Historien blir segrarnas historia, oftast därtill en tråkig och tillrättalagd historia, utan nyanser, utan vånda, utan liv.

Magnus Nyman är professor i idé- och lärdomshistoria vid Uppsala universitet och präst i Stockholms katolska stift.

Boken Förlorarnas historia har belönats av Svenska Akademien med Axel Hirsch pris för framstående historiskt arbete.